HAPPY NEW YEAR!

MY CHRISTMAS IN SWEDEN

45

Som de fleste af jer nok ved, tilbragte jeg julen i Gällivare, Nordsverige på dette utrolig smukke slot, som I ser billeder af på collagen ovenfor. Min familie og jeg var oppe og besøge min farfar, som bor i en lille lejlighed på slottet hos min faster, hendes mand og deres to børn. Slottet er fra 1888 og er siden blevet renoveret af flere omgange – sidst da min fasters mand købte slottet.

Vi blev indlogeret i en rigtig lækker lejlighed i det venstre tårn, hvor vi havde den mest fantastiske udsigt over byen og fjället. Det blev juleaftensdag, og min farfar kørte os op til fjället i sin “røde Ferrari”, som han kalder den (det er i virkeligheden en gammel, udtjent Suzuki Swift). Vi tog stoleliften op for at se den flotte udsigt, hvorefter vi gik hen til en lille fjällhytte og fik varmen samt lidt glögg og noget at spise. Herefter gik vi en tur i skoven, inden vi skulle hjem og gøre os klar. Juleaften blev holdt på slottet sammen med min farfar, mine to fastre, deres mænd og børn samt mine forældre og min storebror. Vi fik serveret den helt store menu (aldrig har jeg set så meget mad i et privathjem), men før det fik de små børn lov til at pakke en gave op hver, da de næsten ikke kunne vente. Efter maden samledes kvinderne og børnene om træet, og så blev der ellers delt gaver ud.

Anden dagen var en rigtig “slapper-dag”, hvor vi sov længe og gik en tur langs et langrendspor i skoven mod Dundret og fik serveret aftensmad af farfar. Næste dag var min far og jeg ude og stå på ski med min anden faster, hvilket gik overraskende godt til trods for, at det er omkring 5 år siden, jeg sidst stod på ski. Om aftenen hyggede vi os og spiste en lækker middag hos min faster og hendes mand på slottet. På fjerde dagen var vi ude at køre på snescootere i -20 graders kulde og tog om aftenen på Steakhouse på Quality Hotel Lapland, som blot ligger 5 minutter i bil fra slottet (i Gällivare ligger alt tæt på hinanden).

Sidste dag stod vi tidligt op og kørte mod Kiruna for at besøge ishotellet i Jukkasjärvi, inden vi skulle med flyet hjem. Det er et hotel lavet kun af is, hvor folk rent faktisk overnatter i -4 grader. Man ligger på en isblok, hvor der ovenpå er lagt en madras og et renskind. Alle værelser er forskelligt indrettet og designet af kunstnere fra hele verden. Virkelig en fantastisk oplevelse!

Denne jul har altså været fyldt med mange gode stunder og været ganske anderledes sammenlignet med den måde, vi plejer at holde jul på i Danmark. Det var i øvrigt et dejligt gensyn med den svenske del af familien, som jeg absolut ikke ville være for uden. Håber ligeledes, at I har haft en fantastisk jul.

4 kommentarer

  • Josephine

    Hvor er din fine sorte pyjamas fra?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • johanna

    Näpen gud vad roligt, Gällivare är min hemby! Och de som äger slottet är familjevänner :) Litet roligt fakta om fjällnäs slott: I mitten av 1890-talet förstördes delar av slottet i en brand, troligtvis orsakad av C.O. Bergmans son, Otto. Det sägs att han ägnat sig åt delkemiska experiment. När slottet sedan restaurerades fick det två torn istället för ett som det var tidigare :)

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

HAPPY NEW YEAR!